صنعت اینترنت در کشور
ورود اینترنت به ایران در اوایل دهه ۷۰ اتفاق افتاد و سرآغاز تحول دیجیتال در همه حوزههای کشور شد. به گفته پیشکسوتان عرصه اینترنت، در اواخر دهه ۶۰، تب ایمیل و اینترنت در اکثر دانشگاههای ایران، فراگیر شده بود و همین سرویس ساده یعنی ایمیل، نقطهای برای شروع آشنایی اکثر جوانان آن دوره با اینترنت شد. در آن زمان بیشتر محققان از ایمیل برای ارتباط بایکدیگر و انتقال پژوهشها استفاده میکردند. شرکت نرمافزاری ندا رایانه، با مدیریت ناصرعلی سعادت، نخستین شرکت ارائهدهنده خدمات تجاری اینترنت در سال ۱۳۶۳ بوده است.
اینترنت در ایران توسط شرکت زیرساخت و به طور انحصاری از ۹ نقطه مختلف تأمین و وارد کشور میشود و سپس در اختیار ۱۷ شرکت که دارای مجوز FCP یا پروانه ارتباطات ثابت هستند، قرار گرفته و این ۱۷ شرکت هستند که اینترنت را توزیع میکنند. این شرکتها میتوانند هرگونه خدمات ارتباطی و انتقال داده را بر بستر شبکه ارائه دهند و خدماتی از قبیل دسترسی به اینترنت پرسرعت، دسترسی به شبکه ملی اطلاعات، توزیع و فروش پهنای باند اینترنت، خدمات وایفای و فیبر نوری را بر عهده دارند.
ایران مشتاق رشد اقتصاد دیجیتال خود است و بدین منظور شبکه ملی اینترنت (NIN) را نیز برای طرحهای زیرساخت پهنای باند ثابت و پیشرفت کلی در ایجاد شهرهای هوشمند در دست راهاندازی دارد. از منظری وسیع، ایران فرصتهای قابل توجهی برای رشد در بخش مخابرات ارائه میدهد. این کشور یکی از بزرگترین آمار جمعیت در خاورمیانه و تعداد زیادی از کاربران جوان و باهوش فناوری را در اختیار دارد که تقاضای قابل توجهی برای خدمات تلفن ثابت و تلفن همراه دارند.
دستهبندی اینترنت در ایران
اینترنت موجود در کشور به شرح زیر دستهبندی میشود:
- اینترنت تلفن همراه
در حال حاضر سه شرکت همراه اول، ایرانسل و رایتل در این حوزه فعالیت اصلی را در بازار دارند. وضعیت بازار بر حسب تعداد مشترکین این نوع اینترنت در کشور در تصویر زیر نشان داده شده است.
وضعیت پوشش شبکه سه اپراتور در سطح استان تهران در نمودارهای زیر نشان داده شده است.
کیفیت خدمات اینترنت سه اپراتور ارائهدهنده اینترنت موبایل در تصویر زیر نشان داده شده است. کیفیت خدمات اینترنت با توجه به نیازمندی کاربران و کاربرد پراستفادهتری که برای آنها مطرح است، به ۵ دسته کاربران تجاری، کاربران بازی، کاربران تماس اینترنتی (صوتی و تصویری)، کاربران دانلود فایلهای حجیم، و کاربران وبگردی تقسیم میشوند.
- اینترنت پهنباند
تعداد اشتراکهای پهنباند اینترنت ثابت کشور، به نشانگر تعداد اشتراکهای ثابت با سرعت بالای دسترسی به اینترنت عمومی (یک اتصال TCP/IP) با حداقل سرعت مساوی یا بیشتر از ۲۵۶ kbit/s اشاره دارد. این نشانگر شامل مودم کابلی، DSL، فیبرهای ارائه شده به خانهها و ساختمانها، سایر اشتراکهای پهنباند ثابت (باسیم)، پهنباند ماهوارهای و پهنباند سیار ثابت زمینی است. این نشانگر به طور کلی بدون توجه به روشهای پرداخت اندازهگیری شده است. در تصویر زیر وضعیت کلی بازار اینترنت ثابت نشان داده شده است.
برحسب طبقه بندی انواع اینترنت ثابت در کشور، در حال حاضر ۴ دسته اصلی اینترنت ثابت در کشور وجود دارد:
ضریب نفوذ اینترنت پهنباند ثابت در کشور در حال حاضر حدود ۱۱% است که اینترنت xDSL با دارا بودن سهم حدود ۷۳% از این میان، بیشترین نوع اینترنت ثابت مورد استفاده در کشور است. در حال حاضر ۱۱ شرکت ارائه دهنده اصلی خدمات این نوع اینترنت در کشور هستند که در جدول زیر بر اساس رتبهبندی کیفیت خدمات آنها که توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تدوین شده، نشان داده میشود.
با این حال براساس تعداد کاربر و مشترکین فعال، شرکت مخابرات ایران، در رتبه اول سهم از بازار اینترنت ثابت در کشور قرار میگیرد. این شرکت به عنوان بزرگترین ارائه دهنده خدمات تلکامی و اینترنت پرسرعت در کشور، شناخته میشود و به تنهایی سهم ۵۶% از اینترنت ثابت کشور را در اختیار دارد. تعداد مشترکین ADSL بهرهبرداری شده به تفکیک سال برای این شرکت در نمودار زیر نشان داده شده است.
طبق آمار انتشار یافته توسط سازمان تنظیم مقرارت و ارتباطات رادیویی، تعداد اشتراکهای اینترنت پهنباند ثابت کشور تا انتهای سه ماهه اول ۱۴۰۱ برابر با ۱۱,۰۳۳,۶۴۲ اشتراک فعال بوده که سهم بازار اینترنت پهنباند شرکت مخابرات ایران بیش از ۵۶%، به عنوان پیشرو در این حوزه، از لحاظ تعداد مشترکین است. همچنین در حوزه اینترنت xDSL سهم بازار این شرکت بیش از ۷۰% بازار کشور است.
نهادهای ناظر
به طور کلی میتوان گفت ساماندهی قانونی فضای مجازی در کشور طی سه سطح انجام میشود.
- سطح اول
سیاستهای بالادستی قرار دارند که این سیاستها عموما در طرحهای توسعه و یا از سوی شورای عالی فضای مجازی که وظیفه سیاستگذاری و تبیین چارچوبهای این حوزه را بر عهده دارد، تبیین میشوند.
- سطح دوم
در این سطح، مجلس شورای اسلامی قرار دارد که وظیفه قانونگذاری مطابق با سیاستهای تعریف شده توسط شورا را بر عهده دارد؛ ابلاغیههای مرکز ملی فضای مجازی را نیز میتوان به مانند قوانین مجلس، در رده میانی قرار داد.
- سطح سوم
در این سطح نیز جزئیات قوانینی که توسط مجلس تعریف شده است، طی قوانین پاییندستی و به موجب آییننامهها و مصوبات کمیسیون تنظیم مقررات، شورای عالی اجرایی فناوری اطلاعات جزئیتر به سازمانها ابلاغ و اجرا میشوند. در حال حاضر در رده میانی یعنی مجلس، کمیسیون تخصصی برای فضای مجازی وجود ندارد و عموما موضوعات مرتبط با این حوزه در کمیسیون فرهنگی و یا قضایی مورد بررسی قرار میگیرند. ورود حاکمیت به حوزه سیاستگذاری شبکههای کامپیوتری و استفاده از آنها از اواسط دهه ۷۰ با راهاندازی شوراهایی مانند شورای عالی اطلاعرسانی و شورای عالی انفورمایتک آغاز شد. بعدتر و در اوایل دهه انقلاب فرهنگی ۹۰، این شوراها در قالب شورای عالی فضای مجازی ادغام شده و وظیفه سیاستگذاری این حوزه را عهدهدار شدند. سایر شوراهای صاحب نظر در این حوزه شامل مواردی است که در شماره دوم این مطلب منتشر خواهد شد.